Het Eromesmarko Duurschaamheisschap
Je kunt hieronder de inhoud van ons Duurzaamheidsschap zien. We nemen je graag mee in ons duurzaamheidsverhaal en hoe dit resulteert in de meubels waar jullie zelf (misschien op dit moment) op zitten! Of in ieder geval in de ruimte zien!
Als je het schap voor je hebt zie je van links naar rechts buisjes hangen met verschillende materialen erin. Hieronder nemen we je mee in wat je ziet en tot welk product die grondstof heeft geleid.
Buis 1 – PET-flessen flakes
Felt stoelencollectie – van fles naar nieuwe grondstof.
De plasticsoep is een groot en zichtbaar probleem. Wij vinden het vanzelfsprekend om daar iets tegenover te zetten. Door slim om te gaan met afval, en vooral door het te zien als een waardevolle grondstof. PET-flessen belanden soms in rivieren, oceanen of op de afvalberg. Door ze te verzamelen en op kleur te scheiden, kunnen ze opnieuw worden gebruikt. Na het schoonmaken worden de flessen versnipperd tot zogenoemde flakes (deze zie je in het buisje)
Van die flakes worden vezels of granulaatkorrels gemaakt. Daarmee kunnen schuimplaten of PET-vilten matten worden geproduceerd – precies de materialen die wij gebruiken voor een aantal van onze producten. Het PET-vilt komt bij ons binnen op grote rollen. In de werkplaats wordt het eerst op maat gesneden. Daarna persen we het onder hoge temperatuur en druk in de juiste vorm – zonder lijm of andere toevoegingen. De vorm en eventuele openingen worden met een waterstraal nauwkeurig uitgesneden.
Het mooie is: het geperste PET-vilt blijft ook ná gebruik gewoon bruikbaar. Zo blijft de kringloop gesloten, en maken we samen de overstap naar een wereld waarin afval geen afval meer is.
Buis 2 – Hennepkorrels
Hemp stoelencollectie
Als eerste ter wereld heeft de Fair Furniture Group een collectie stoelen gelanceerd met een kuip van een uniek biomateriaal, gemaakt van hennep en natuurlijke hars. Volledig biologisch, plantaardig én recyclebaar – iets wat tot voor kort niet mogelijk was. Om van dit materiaal een hoogwaardige stoelkuip te maken, is twee jaar lang intensief samengewerkt met Plantics. Het resultaat is de Hemp-collectie: een serie stoelen en barkrukken met verschillende onderstellen, volledig geproduceerd in Nederland.
Het mooie is: het verbouwen van hennep neemt meer CO₂ op dan de productie uitstoot. En ook de stoel zelf is doordacht. Alle onderdelen zijn eenvoudig van elkaar te scheiden, zodat materialen keer op keer opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo maken we niet alleen duurzame keuzes aan de voorkant, maar zorgen we ook dat wat we maken, onderdeel blijft van een gesloten kringloop.
Buis 3 – metaal
Staal met een tweede leven
Staal is sterk, goed te bewerken en buigzaam. Dat maakt het een logische keuze voor bijvoorbeeld onderstellen van stoelen en bureaus. In constructies waar stevigheid en precisie belangrijk zijn – denk aan geleidingssystemen of verstelbaarheid – is staal onmisbaar. We gebruiken bij Eromesmarko moderne lasermachines en slimme software om buis- en plaatstaal zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zo houden we verspilling tot een minimum beperkt!
Wat we aan restmateriaal overhouden, gooien we natuurlijk niet weg. De stalen resten worden geperst tot blokken en gaan naar Gieterij Rademakers, vlakbij onze fabriek in Hoogeveen. Daar krijgen ze een nieuw doel. In de gieterij worden de blokken gesmolten en in mallen gegoten tot hoogwaardige gietijzeren onderdelen. Na het stollen en nabewerken zijn ze klaar voor gebruik – en maken ze opnieuw deel uit van een sterk, circulair product.
Buis 4 – hout
Slim met hout, van paneel tot bank of poef.
Dankzij slimme zaagprogramma’s en optimalisatiesoftware houden we bij het zagen van houten panelen zo min mogelijk restmateriaal over. Toch ontkomen we er niet aan dat er stukken hout overblijven. En die gooien we natuurlijk niet weg. Grote reststukken krijgen een nieuwe functie: we zagen ze op maat en gebruiken ze in andere producten. Kleinere stukken worden óf verwerkt tot nieuw plaatmateriaal, óf ingezet voor het opwekken van groene energie.
Het echt kleine resthout verzamelen we apart. Dit wordt versnipperd tot fijn zaagsel, waarmee weer nieuwe platen worden geproduceerd. Op dit moment testen we of we dit zaagsel direct kunnen gebruiken in onze eigen producten. Als dat lukt, vormt het niet alleen een oplossing voor ons eigen restmateriaal, maar ook voor dat van anderen.
Ook onze coupébanken en poefjes zijn een mooi voorbeeld van slim hergebruik. Hun casco’s worden gemaakt van overgebleven panelen. Donker hout, licht hout – het maakt niet uit. De meubels worden toch gestoffeerd, en zo krijgt elk product zijn eigen unieke basis.
Met deze manier van werken geven we hout telkens opnieuw een functie. Dat is goed voor het milieu én goed voor het ontwerp.