Laatste leerlingsets model Marko 8300 in februari van de band

Na een productietijd van meer dan 35 jaar en een productie van honderdduizenden leerlingsets 8300 valt definitief het doek voor één van de bekendste tafel- en stoelenseries uit de Nederlandse productiegeschiedenis. Deze leerlingset zag het levenslicht in 1983 en is sindsdien door Marko in Veendam en de laatste jaren door EromesMarko in Wijchen in grote aantallen geproduceerd. De 8300 set was de opvolger van de succesvolle Marko leerlingset 5500 met inktpotje uit de vijftiger jaren. De 8300 set is ontworpen onder leiding van Technisch Directeur Ynze Kooistra, een zoon van één van de oprichters van Marko. Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking tussen de 10 en 45 jaar heeft op Basisschool of op het Voortgezet onderwijs aan deze stoelen en tafels hun opleiding genoten. Ook was er de afgelopen tientallen jaren nauwelijks een uitzending van het Jeugdjournaal of van Klokhuis, waar deze leerlingset niet in een figurantenrol voorkwam. Met een knipoog zouden we kunnen zeggen: de 8300, wie is er niet mee groot geworden?

Het besluit om te stoppen met de productie is genomen, omdat de nieuwe ontwikkelingen in schoolinrichting de (ontwerp)technieken van de tachtiger jaren achterhaald hebben. Items zoals bijvoorbeeld Bewegend leren, waarvoor een meebewegende zitschaal wenselijk is, hebben gezorgd voor eigentijdsere alternatieven. Wij zien dan ook dat veel vaker gekozen wordt voor oplossingen met bijvoorbeeld Gripz stoelen en Steady tafels. Alhoewel sommige klanten met enige weemoed terugdenken aan die prachtige tafeltjes en stoeljes. Met gelakt beuken zitting en rug. En met het voor die tijd revolutionaire blauwe of rode onderstel, met bijpassende ladekleur!

Nu het doek voor de 8300 set definitief gaat vallen, wordt er in februari 2016 nog een laatste serie geproduceerd. Deze zijn te verkrijgen tegen een speciale actieprijs. Overigens kunnen we de talloze gebruikers van de 8300 sets geruststellen:  diverse onderdelen, zoals bijvoorbeeld de kenmerkende vloerdoppen, zullen nog vele jaren nageleverd kunnen worden.

Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies om de inhoud te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren. Klik op de knop 'Accepteren' of scroll naar beneden om akkoord te gaan.