Schoolvisie, architectuurconcept en PvE vertaald in 'grenzeloos' interieur

Staring College Borculo

Stichting Portuur, interieur nieuwbouw Staring College Borculo

Zien en gezien worden in nieuwe schoolgebouw op Campus De Wildbaan

Op 24 januari 2024 vond de officiële opening plaats van de nieuwe locatie van het Staring College, op Campus De Wildbaan in Borculo. Op deze locatie biedt het Staring College een brede onderbouw (leerjaar 1 en 2) basis tot en met atheneum aan en in de bovenbouw (leerjaar 3 en 4) de vmbo-profielen Zorg en Welzijn, Mobiliteit en Transport, Economie en Ondernemen en Horeca, Bakkerij en Recreatie. Met het ontwerp voor de nieuwbouw legde de VO-school sterk de nadruk op de ‘grenzeloze’ beleving van binnen én buiten; zien en gezien worden was het devies. Eromesmarko werd geselecteerd om de doorvertaling van dit concept te maken naar de inrichting, met duurzaamheid als vanzelfsprekende basis.

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.nl

De opdracht

Eromesmarko kreeg in de zomer van 2023 de opdracht een duurzaam inrichtingsplan te maken voor het Staring College, als uitwerking van het Programma van Eisen dat was opgesteld in samenwerking met ICS adviseurs. De opdracht bestond uit het opstellen van het interieurconcept en de realisering van de duurzame inrichting van het atrium, restaurant, studietuinen, onderwijsruimtes, personeelsruimte en kantoren van de nieuwe school.

De rol van Eromesmarko

Eromesmarko vertaalde de look & feel van het gebouw, de schoolvisie, de onderwijsbehoeften en de andere randvoorwaarden uit het PvE door naar het voorstel voor kleurenpalet, indeling, interieurelementen en meubilair. Om tot het uiteindelijke interieurontwerp te komen, hielden we een aantal werksessies, met afgevaardigden uit de diverse vakgroepen. Vervolgens bezocht een delegatie van het Staring College de Inspiratiecampus van Eromesmarko in Wijchen, om de definitieve keuzes, kleuren en materialen af te stemmen.

Duurzaamheid

Circulair inrichten staat bij Eromesmarko centraal. We kiezen per project voor hergebruik van bestaand meubilair, revitalisatie en/of voor de inzet van nieuw circulair meubilair. Bij het Staring College zijn de Finn stoelen en Hemp stoelen daar een goed voorbeeld van. We produceren duurzaam met materialen van leveranciers dichtbij huis en werken zoveel mogelijk met gerecyclede of biobased materialen.

Het resultaat

Het Staring College is een prachtig nieuw schoolgebouw rijker dat van buiten én van binnen openheid, ruimtelijkheid en transparantie uitstraalt. Het interieur met z’n lichte aardetinten, houten spanten, natuurlijke materialen en beplanting, oogt comfortabel, natuurlijk en uitnodigend. De verschillende types meubilair (hoog, laag, groep, individu, kring, etc.) zorgen voor uitgebreide functionaliteit en een afwisselend beeld.

Quote

Wendy Colenbrander, hoofd facilitair en huisvesting St. Portuur

We wilden met dit nieuwe schoolgebouw graag laten zien wat er allemaal voor moois in de school gebeurt. Geen gesloten ruimtes en hoge muren maar de beleving van buiten naar binnen halen en andersom. Eromesmarko is er heel goed in geslaagd dat concept – onder meer de kleurstelling en gekozen materialen – door te vertalen naar de inrichting. Voor mij was het weer prettig samenwerken met Eromesmarko; zij kennen onze scholen inmiddels en ze weten wat er leeft in het VO, wat de onderwijsbehoeften zijn. Bij een omvangrijk traject als dit is het prettig een inrichtingspartner te hebben die regie en initiatief toont. Die ontzorging, gecombineerd met oog voor praktische zaken als duurzaamheid, verplaatsbaarheid en ‘leerlingproof’ ontwerp, maakt dit voor ons tot een hele geslaagde samenwerking. 

a fair furniture company