Een toekomstbestendig onderkomen voor MBO Utrecht

Onderwijsinrichter Eromesmarko creëert eenheid en diversiteit op de Onderwijsboulevard

In theorie klonk het als een overzichtelijke opdracht: de Onderwijsboulevard – het nieuwe onderkomen van MBO Utrecht – inrichten. De praktijk bleek wat complexer. “Een geweldige uitdaging, een mooi proces en een prachtig eindresultaat”, zo vat projectmanager Robert ten Wolde van Eromesmarko het grootste huisvestingsproject in de geschiedenis van MBO Utrecht samen.

Voor de Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan in Utrecht, werden drie onderwijspanden uit verschillende tijdperken samengevoegd, aangevuld met nieuwbouw, en verbonden door een 200 meter lange multifunctionele binnenstraat. Ector Hoogstad Architecten ontwierp voor elke opleiding een eigen kleinschalige leeromgeving, met een entree gecentreerd in het gebouw. Aan Eromesmarko de opdracht om van het totale interieur van de Onderwijsboulevard – met een enorme diversiteit aan functies, gebruikers en visuele identiteiten – een eigentijdse eenheid te maken. Marianne de la Rive Box van MBO Utrecht hield zich vanuit haar rol als projectondersteuner vanaf de start van het project intensief bezig met de inrichting en sfeer van de nieuwe huisvesting. “Eromesmarko bleek al heel snel een bedrijf waar wij als projectteam mee konden lezen en schrijven. En het resultaat is geweldig. Iedere dag dat ik op de campus ben, zie ik dat niet alleen het vernieuwde gebouw maar zeker ook de inrichting door studenten en docenten enorm wordt gewaardeerd en ben ik trots op datgene dat we met z’n allen hebben neergezet. Zonder het geduld, de expertise en het probleemoplossend vermogen van Eromesmarko was het denk ik niet zo ver gekomen.”

Samenhangend geheel

Naast de projectleider en projectondersteuner Marianne, bestond de projectgroep Sfeer en Inrichting uit teamleiders van de verschillende academies die een plek kregen in de nieuwe aan de Onderwijsboulevard. Projectmanager Robert ten Wolde en interieurarchitect Rozemarijn Henzen van Eromesmarko werden hier na de aanbesteding aan toegevoegd. Rozemarijn: “Eén van de uitgangspunten voor het interieurplan was het PvE, dat in een eerder stadium was gemaakt op basis van workshops en interviews met directie, teamleiders, docenten en studenten van de verschillende opleidingen. Op basis van die input heb ik om te beginnen een kleurenplan uitgewerkt met moodboards voor alle onderdelen van de Onderwijsboulevard. De uitdaging daarbij was om per opleiding de bestaande identiteit, kleinschalig, persoonlijk en duurzaam te bewaren, maar er tegelijk voor te zorgen dat de verschillende opleidingsruimtes, samen met de gemeenschappelijke binnenstraat toch een samenhangend geheel zouden vormen. Dat is goed gelukt!”

Weloverwogen keuzes

Naarmate binnen het projectteam het vertrouwen in de samenwerking groeide, werd de rol van Eromesmarko steeds uitgebreider. Marianne: “Door de adviezen en de oplossingen waar Robert en Rozemarijn mee kwamen, was ons al snel duidelijk dat ze bij Eromesmarko niet alleen verstand hebben van kleuren en meubels, maar dat zij ook snappen hoe het onderwijs in elkaar zit en welke ontwikkelingen er spelen in het beroepsonderwijs.” Die overtuiging werd versterkt door enkele bezoeken die de projectgroep bracht aan het inspiratiecentrum – tevens een van de productielocaties –  van Eromesmarko in Wijchen. “Daar zagen we heel duidelijk wat je allemaal met ruimtes kunt doen. We konden ervaren hoe de inrichting bijdraagt aan sfeer en functionaliteit, en dat je met een innovatief interieurplan zelfs vernieuwing binnen het onderwijs kunt ondersteunen en stimuleren”, vertelt Marianne enthousiast. “We kregen in Wijchen uitgebreide toelichting op materialen, kleuren en meubels, en onze behoeftes werden direct vertaald in mogelijke oplossingen. Door die bezoeken zagen we de absolute meerwaarde van het inspiratiecentrum van Eromesmarko. De keuzes die hebben gemaakt hadden we nooit vanuit een catalogus of van een website kunnen halen.”

Duurzaamheidsambities

De samenwerking leidde uiteindelijk tot een solide inrichtingsplan voor de totale Onderwijsboulevard; van theorielokalen, studieruimtes en spreekkamers in de academies, tot een grote variatie aan overleg- en ontmoetingsruimtes, studeerplekken, een brasserie en zelfs een professionele theaterzaal in de binnenstraat. Duurzaamheid was daarbij een belangrijk uitgangspunt. Centraal stond de eis van MBO Utrecht dat zoveel mogelijk bestaand materiaal en meubilair moest worden hergebruikt; in welke vorm dan ook. “De opdrachtgever had enkele jaren eerder nog geïnvesteerd in nieuw meubilair”, stelt Robert, “en zelfs als hergebruik geen eis was geweest zouden wij vanuit onze duurzaamheidsambities deze meubels zeker hebben meegenomen naar de nieuwe situatie.” Een deel van het bestaande meubilair werd 1-op-1 hergebruikt, een ander deel kreeg eerst een opknapbeurt in de fabriek. Zelfs meubels die MBO Utrecht al had afgeschreven, konden nog worden hergebruikt; soms in een andere functie dan voorheen. Rozemarijn: “Zo hebben we bijvoorbeeld van afgeschreven roldeurkasten ‘nieuwe’ zitelementen gemaakt, maakten we tafelbladen van oude bouwmaterialen en revitaliseerden we diverse stoelen. Dat vergt onderzoek en creativiteit, maar uiteindelijk konden we op deze manier laten zien dat er op het gebied van duurzaamheid en circulariteit meer mogelijk is dan je denkt.”

Vertrouwen op expertise

“Eromesmarko heeft er met hun geweldige totaalplan in grote mate aan bijgedragen dat de Onderwijsboulevard één geheel is geworden”, aldus Marianne. “Alle elementen die wij belangrijk vonden zaten in het plan: de inrichting stimuleert verbinding, is toekomstbestendig, duurzaam, groen, verbindend, toegankelijk en studentproof. Wij hadden als opdrachtgever niet veel ervaring met een dergelijk groot huisvestingsproject, dus dan is het ontzettend fijn om te kunnen vertrouwen en steunen op de expertise van de professionals van Eromesmarko. Op de momenten dat wij de plannen noodgedwongen moesten bijstellen, werd er actief meegedacht en kwam Rozemarijn met oplossingen waar we allemaal blij van werden. Terugkijkend hebben we door de samenwerking heel veel geleerd en tools gekregen die we meenemen naar toekomstige huisvestingsprojecten.”

Vragen? Vraag het onze experts
a fair furniture company