Circulair van buiten én binnen

Aeres Hogeschool, Almere

Duurzaam, circulair en zelfvoorzienend

Groen als bouwsteen

Het zaadje voor de groenste campus van Nederland werd geplant toen de gemeente Almere de samenwerking met Aeres opzocht voor een hoger onderwijsinstelling in Almere. Na de gunning van Floriade 2022 (thema: Growing Green Cities) aan de stad Almere ontstond langzaam de context voor deze locatie. Het moest een ‘groene long’ worden, met zowel veel duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen als met veel gebruik van planten in, op én aan het gebouw. Eromesmarko is trots om met ons circulaire meubilair een bijdrage te hebben mogen leveren aan dit mooie groene project. Het doel voor dit inrichtingsproject was de toepassing van: 1/3e herinzet van oud meubilair, 1/3e refurbished meubilair en 1/3e nieuw circulair meubilair.

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.be

Letterlijk en figuurlijk groen

Circulair gebouw

Bij de bouw is circulariteit leidend geweest, door de inzet van onder meer betongranulaat, hergebruikt hout en gerecycled metaal. Daardoor is de onderwijsomgeving energieneutraal, klimaatadaptief en circulair. Het hogeschoolgebouw is ook letterlijk groen, met 2.000 planten en 6 bomen op het dak, een groene gevel met meer dan 11.000 planten en 2.400 binnenplanten. Dit zorgt voor een natuurlijke, prikkelende en educatieve leeromgeving, maar ook voor een goede natuurlijke luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek. Dit heeft samen met de aandacht voor ventilatie, daglicht, thermisch comfort en beweging geleid tot de eerste hogeschool van Nederland met een gouden of zelfs platina WELL-certificering!

Oud, nieuw en refurbished

Circulaire inrichting

Net als het gebouw zijn ook veel van de ingezette meubelen circulair, zoals de Wybelt-wiebelkruk van gerecycled en recyclebaar kunststofregeneraat. Ook hebben we zeer circulaire materialen ingezet zoals de Felt Tub van biovilt uit zwerfplastic en de Hemp High met een zitting uit zelf geteeld hennep en biohars. De meubelen zijn niet alleen circulair, maar sluiten ook aan op de groene uitstraling van het gebouw. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Trunk-bijzettafeltjes die bestaan uit een onbehandeld stuk boomstam van duurzaam geteelde eiken.

Van de SDG’s van de VN, tot lokale duurzame en sociale doelen: Eromesmarko doet er alles aan om van de wereld een betere plek te maken. Aeres Hogeschool heeft ook een aantal SDG’s gekozen die aansluiten bij het profiel van de hogeschool en de inhoudelijke zwaartepunten van de faculteiten.

Om nog beter aan te sluiten op de circulaire ambities van Aeres bestaat 2/3 van het nieuwe interieur echter niet uit nieuw meubilair. Oud meubilair van Aeres is 1-op-1 meeverhuisd naar de nieuwe locatie of voorzien van een fris nieuw kleurtje. Bovendien zijn we voor de uitgebreidere revitalisatieprojecten de samenwerking aangegaan met een aantal jonge ontwerpers. Vanuit de onderwijsvisie hebben wij producten geadviseerd, die zij met ondersteuning van onze expertise hebben ontworpen. Daarna hebben zij ook de productie opgepakt met lokale ondernemers, met werkzaamheden variërend van het overspuiten van stoelen tot het creëren van een statafel uit een oude reguliere tafel. Dit sluit perfect aan op onze eigen werkwijze: alles lokaal en alles zo circulair mogelijk.

Modern, multifunctioneel, motiverend

De actieve leerruimte

Een hypermoderne school als Aeres Hogeschool Almere, waar bovendien veel verschillende onderwijs- en onderzoeksmethoden plaatsvinden, vraagt om een inrichting die minstens net zo modern en flexibel is. Deze heeft Eromesmarko geboden met onze actieve leerruimtes. Competenties als bijvoorbeeld samenwerken, presenteren, communiceren worden door de opzet en inrichting van onze actieve leerruimtes gestimuleerd en gefaciliteerd én bieden docenten de kans op een meer creatieve en flexibele wijze hun lesprogramma in te richten. Er is zowel plaats voor individueel als projectmatig werken en ook digitale oplossingen worden hier optimaal geaccommodeerd. Bovendien stimuleert deze inrichting de vitaliteit van de gebruikers met veel plekken om bewegend te werken. Denk dan aan wiebelkrukken en zit/stameubelen, maar ook aan de combinatie van zowel zitplaatsen als statafels zodat de studenten gemakkelijk kunnen afwisselen in werkhouding.

Meer dan de som der delen

Samenwerking

Aeres Hogeschool Almere is tot stand gekomen uit een samenwerking van veel verschillende partijen, waarbij het eindresultaat méér is dan de optelsom van de verschillende onderdelen. Wij hebben bijvoorbeeld, zoals hierboven beschreven, intensief samengewerkt met de interieurarchitecten van Studio M74. Deze samenwerking leidde wederzijds tot veel enthousiasme: “Dat ik de visie van onze school mocht vertalen in een inspirerend interieur was een fantastische uitdaging. De thema’s op de etages, levendige kleuren, uitdagend meubilair, met duurzaamheid uiteraard als uitgangspunt. Het gebouw is niet alleen prachtig, de sfeer is ook nog eens heel erg fijn!”, aldus interieurontwerper Mascha Langevoort van Studio M74.

Verder zijn BDG architecten, DGMR, De Koninklijke Ginkel groep, Innax, JvZ ingenieurs, Hegeman bouwgroep en Homij Technische Installaties betrokken geweest bij de verschillende facetten van dit project, dat werd aangestuurd door HEVO. De verhalen van al deze partijen én Aeres Hogeschool zelf lees je in onze gezamenlijke publicatie.

Gezamenlijke publicatie
a fair furniture company