Kind staat centraal bij heringericht IKC De Matrix

IKC De Matrix, 's-Hertogenbosch

Ter ondersteuning van het onderwijs

De omgeving als 3e pedagoog

IKC De Matrix in Engelen (’s Hertogenbosch) is er voor ieder kind, van baby tot tiener. Zowel basisschool De Matrix als kinderdagverblijf, peuterarrangement en buitenschoolse opvang Eigenwijze zijn hier ondergebracht. Recentelijk mochten we deze locatie voorzien van nieuw interieur, waarbij het uitgangspunt was: ‘de omgeving als 3e pedagoog biedt ondersteuning aan het onderwijs’. Uiteraard hebben we daarnaast voorzien in een inrichting met een hoge duurzaamheidswaarde.

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.nl

Traditioneel in combinatie met flexibiliteit en keuzemogelijkheid

Onderwijsconcept

De belangrijkste thema’s achter het gecreëerde onderwijsconcept waren keuzevrijheid, leren en bewegen, de relatie tussen binnen en buiten, uitdagen, stimuleren, duidelijkheid, rust en eenheid. Bovenal draait in de nieuwe inrichting alles om het kind.

De klaslokalen zijn traditioneel opgezet, met vaste werkplekken voor de leerlingen en de mogelijkheid tot het geven van (verlengde) instructie aan de DeKring-tafels. Deze tafels kunnen daarnaast ook worden ingezet als flexwerkplek. Op de gangen en in de leerpleinen hebben de leerlingen optimale keuzevrijheid om te kiezen voor het meubilair dat past bij hun activiteit. Ook bewegend leren is hierbij een mogelijkheid.

De relatie binnen/buiten is gecreëerd door middel van de gebruikte kleuren, de inzet van verrijdbare kasten met plantenbakken als room divider en raamstickers met een grasprint. Met duurzame akoestische prikwanden en onze Industrial-kar is er rekening gehouden met het presenteren van werkjes en lesthema’s. Uiteraard is er ook gedacht aan een fijne werkplek voor de docent; deze heeft een flexibel zit-stabureau dat flexibel door de klas verrijdbaar is.

Circulair kunststof en hergebruikt hout

Duurzaamheid

Niet alleen is er gebruik gemaakt van veel natuurlijke kleuren, elementen en aankleding, ook in de meubilairkeuze komt duurzaamheid veel naar voren. Zo is in de leerpleinen de Finn-stoel veelvuldig ingezet. Deze stoel heeft een rug en zitting van 100% circulair kunststof dat uit recycling voortkomt en na de inzetperiode ook weer geheel recyclebaar is, bijvoorbeeld tot een nieuwe Finn-stoel. Ook de Wybelt-kruk bestaat voor 100% uit gerecycled kunststof dat na gebruik weer geheel herbruikbaar is. Deze krukjes staan tegenover een coupébank waarvan het robuuste houten frame bestaat uit plaatmateriaal dat afkomstig is uit oude tafelbladen en ander meubilair.

a fair furniture company