Nieuw kindcentrum als brede maatschappelijke voorziening

Kindcentrum Eigen-Wijs Spaubeek

Nieuw gebouw, nieuwe naam, nieuwe visie, nieuw interieur

Goede start voor KC Eigen-Wijs

Begin dit jaar begonnen de kinderen van de voormalige Basisschool Spaubeek in een nieuw gebouw met een nieuwe naam: KC Eigen-Wijs. Het nieuwe kindcentrum is een brede maatschappelijke voorziening geworden. Omdat het gebouw pas in december (zo goed als) klaar was, moest de locatie verhuizen in de Kerstvakantie. Dit leverde gelukkig geen enkel probleem op, onderkent ook Eigen-Wijs zelf: “Alles was met Eromesmarko prima gepland; ruim voor de Kerstvakantie was al het meubilair geleverd, geïnstalleerd en gemonteerd!” Voorafgaand zijn wij samen met het uitvoerend architectenbureau ook bij het gehele adviesproces betrokken geweest. Hoe verliep het gehele traject van visie tot oplevering?

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.nl

Flexibel en groen

Adviesproces

Omdat Eigen-Wijs in de nieuwe situatie zou gaan beschikken over een nieuw gebouw met een andere ruimte-indeling, was er complete vrijheid om een geheel nieuwe inrichting te realiseren. Omdat de school zelf ook een frisse start maakte, zijn we gezamenlijk het meest uitgebreide adviestraject gestart, beginnend bij het in kaart brengen van de visie en ambities van de nieuwe school. De instructieruimtes en de leerpleinen zijn ingericht vanuit de wens om te werken in units, met ochtendtaken en flexibele werkruimtes. Om aan te sluiten op het nieuwe, zo goed als energieneutrale schoolgebouw was ook duurzaamheid van doorslaggevend belang.

Na een eerste sessie op de school, waarbij eerste voorkeuren zijn uitgesproken en is gebrainstormd over de inzet van de ruimtes, konden wij aan de slag met tekeningen per ruimte. Na een presentatie tijdens een bezoek aan onze inspiratiecampus, waar het team bij een rondleiding al ons meubilair live kon beleven, konden er steeds definitievere keuzes gemaakt worden. Na een eerste aanpassingsronde werden de tekeningen per unit verder op wens gemaakt.

Multifunctionele ruimtes en Tiny Forest

Uiteindelijk ontwerp

Het heeft geleid tot een groene inrichting die de kinderen veel keuzevrijheid geeft. Na een gezamenlijke instructie kunnen ze in een lesplein, op de vide of in de foyer zelfstandig aan het werk op een plek naar keuze. Daarom is er een grote variatie aan meubilair ingezet, van krukjes tot coupébanken en werkplekken om staand aan te kunnen werken. De teamruimte en foyer zijn bovendien multifunctioneel inzetbaar en in de avonduren en weekends ook door anderen te gebruiken. Uiteraard is hier in het ontwerp rekening mee gehouden, maar wel met als uitgangspunt dat al het meubilair in lijn is met het schoolgedeelte voor een uniforme uitstraling.

De duurzaamheid komt niet alleen terug in meubilair met een zo hoog mogelijke duurzaamheidsscore, maar ook in het kleurgebruik met warme, aardse en natuurlijke kleuren. De inrichting is geïnspireerd op de buitenruimte met veel natuur en de aanleg van een Tiny Forest met de kinderen. In de toekomst wordt er ook een groen schoolplein aangelegd. Uiteindelijk heeft het goed verlopende proces geleid tot een prachtige nieuwe inrichting waar zowel wij als Eigen-Wijs zeer gelukkig mee zijn: “Wij zijn ontzettend blij met onze keuzes, heel tevreden over de begeleiding vanuit Eromesmarko en trots op ons gebouw en de inrichting!”

a fair furniture company

Voeg je header hier toe