Eenheid en diversiteit op de Onderwijsboulevard

MBO Utrecht, Onderwijsboulevard

Achtergrond

Voor de Onderwijsboulevard van MBO Utrecht werden drie onderwijspanden uit verschillende tijdperken samengevoegd, aangevuld met nieuwbouw, en verbonden door een 170 meter lange multifunctionele binnenstraat. Ector Hoogstad Architecten ontwierp voor elke opleiding een eigen kleinschalige leeromgeving, met een entree aan de overdekte boulevard. Eromesmarko ging de uitdaging aan om van deze enorme diversiteit aan ruimtes met een slim inrichtingsplan een functionele en aantrekkelijk eenheid te maken.

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.nl

De opdracht

Eromesmarko kreeg de geweldig uitdagende opdracht om het totale interieur van de Onderwijsboulevard – met een enorme diversiteit aan functies, gebruikers en visuele identiteiten – te ontwerpen en hier een eigentijdse, gebruiksvriendelijke eenheid van te maken. Belangrijk uitgangspunt voor het interieurplan was het PvE, dat in een eerder stadium was gemaakt op basis van workshops en interviews met directie, teamleiders, docenten en studenten van de verschillende opleidingen.

De rol van Eromesmarko

Eromesmarko was vanaf de start in beeld, voerde overleg met de architect en dacht in het projectteam mee over de inrichting van de ruimtes. Er ontstond een hechte samenwerking, waarbij de opdrachtgever optimaal gebruik maakte van onze ervaring en expertise; niet alleen op het gebied van onderwijsinrichting, maar ook met grote renovatietrajecten als deze en de processen die daarbij komen kijken. Eromesmarko vervulde bij dit project voor MBO Utrecht de rol van adviseur en sparringspartner, ontwerper, producent, leverancier en inrichter.

Het resultaat

Het eindresultaat is een uniek en toekomstgericht opleidingengebouw waar per opleiding de bestaande identiteit is bewaard, terwijl de verschillende opleidingsruimtes, samen met de gemeenschappelijke binnenstraat toch een samenhangend geheel vormen. Eromesmarko verzorgde de totale (studentproof en duurzame) inrichting; van theorielokalen, studieruimtes en spreekkamers in de academies, tot een grote variatie aan overleg- en ontmoetingsruimtes, studeerplekken, een brasserie en zelfs een professionele theaterzaal in de binnenstraat.

Duurzaamheid

Duurzaamheid was bij de inrichting een belangrijk uitgangspunt. Centraal stond de eis van MBO Utrecht dat zoveel mogelijk bestaand materiaal en meubilair moest worden hergebruikt; in welke vorm dan ook. Een deel van het bestaande meubilair werd 1-op-1 hergebruikt, een ander deel kreeg eerst een opknapbeurt in de fabriek. Verder plaatsen we nieuw circulair meubilair en zorgden met het gebruik van veel natuurlijk groen voor een gezonde leer- en werkomgeving.

Marianne De la Rive Box, projectondersteuner MBO Utrecht:

“Door de adviezen en de oplossingen waar Robert en Rozemarijn mee kwamen, was ons al snel duidelijk dat ze bij Eromesmarko niet alleen verstand hebben van kleuren en meubels, maar dat zij ook snappen hoe het onderwijs in elkaar zit en welke ontwikkelingen er spelen in het beroepsonderwijs. Terugkijkend hebben we door de samenwerking heel veel geleerd en tools gekregen die we meenemen naar toekomstige huisvestingsprojecten.”

a fair furniture company