Kleine ecologische footprint dankzij hergebruik, revitalisatie en 'circulair nieuw'

Radboud Universiteit Nijmegen

Radboud Universiteit Nijmegen, circulaire inrichting Berchmanianum

Circulaire inrichting ondersteunt en stimuleert hybride werken

Het voormalige klooster Berchmanianum doet na het vertrek van de paters in 2016 dienst als Academiegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen. De introductie van een nieuw hybride werkconcept voor de gebruikers van dit prachtige Rijksmonument, vroeg om een herziening van de werkomgeving, met als rode draad ‘duurzaam werken’. Voor RU betekent dat: efficiĆ«nt gebruik van ruimte en middelen, en een zo klein mogelijke ecologische footprint.

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.nl

De opdracht

Eromesmarko kreeg na een minicompetitie de uitdagende opdracht om het nieuwe RU te vertalen naar een inrichtingsplan voor het Berchmanianum. De werkomgeving moest het hybride werken stimuleren en ondersteunen. Circulair inrichten was een belangrijke voorwaarde; Radboud gaf aan zoveel mogelijk meubilair te willen hergebruiken.

De rol van Eromesmarko

De ontwerpstudio van Eromesmarko werkte op basis van het functionele plan, de gewenste look & feel en de product-inventarisatie (door EM) een circulair inrichtingsplan uit voor het Berchmanianum. Mede omdat de 300 gebruikers tijdens de verbouwingen en de uitvoering van de inrichtingsplannen ‘gewoon’ doorwerkten, was de inrichting soms ingewikkeld en werd er veel flexibiliteit en meedenkkracht gevraagd.

Het resultaat

Het resultaat van de intensieve reis die EM en opdrachtgever RU in dit pilotproject samen aflegden, is een circulaire inrichting voor het Berchmanianum die het nieuwe hybride werkplekconcept volledig ondersteunt en stimuleert. Ruim 80% van het bestaande meubilair is (na revitalisatie) hergebruikt, de overige geplaatste items zijn ‘circulair nieuw’: duurzaam geproduceerd, met 100% recyclebare of biobased materialen.

Quote

Jet Maasbach, facilitair manager bij Radboud Services:

“De Radboud Universiteit wil als werkgever haar medewerkers een moderne werkomgeving bieden, met duurzaamheid als rode draad. De grote winst van deze pilot is dat we de beschikbare ruimte efficiĆ«nter konden indelen, waardoor we ruimte en middelen hebben bespaard. Eromesmarko heeft ons geholpen dat te doen op de manier die wij voor ogen hadden: door creatief hergebruik van wat er was, en met zo min mogelijk milieu-impact.”

a fair furniture company