Leerlingen denken mee over inrichting nieuwe VO-school

Rodenborch-College, Rosmalen

Leerlingen denken mee over inrichting nieuwe VO-school

Gezelligheid en overzicht in groot schoolgebouw

Het samengaan van twee middelbare scholen in het Brabantse Rosmalen vroeg om een nieuw schoolgebouw waar 2300 leerlingen en 210 medewerkers hun plek zouden vinden. Belangrijk uitgangspunt van scholenvereniging OMO was dat er in het nieuwe Rodenboch-College een wij-gevoel werd gecreëerd, door kleinschaligheid, overzicht en geborgenheid te realiseren. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door RoosRos Architecten en werd in juli 2022 opgeleverd.

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.nl

De opdracht

Eromesmarko is één van de raamcontractanten bij Vereniging OMO. Voor dit omvangrijke project werden wij geselecteerd voor de inrichting van diverse ruimtes: aula’s, leerpleinen, mediatheek, instructieruimtes en collegezaal. De vraag van de school was een inrichtingsplan te maken waarmee kleinschaligheid en de juiste sfeer werden neergezet én dat flexibiliteit en kwaliteit garandeerde. Belangrijk was daarbij dat de gebruikers – dus ook de leerlingen – een stem zouden hebben in het plan en de realisatie.

De aanpak

Om tot het optimale inrichtingsplan te komen, voerde het team van Eromesmarko deskresearch uit en verdiepten we ons in de visie en methoden van de school. Ook spraken we met de gebruikers en werd er goed gekeken naar het ontwerp van RoosRos Architecten om de inrichting aan te laten sluiten op de architectuur van het gebouw. De beoordelingscommissie (docenten, ondersteunend personeel, directie en leerlingen) werd nog enthousiaster over ons inrichtingsplan na een bezoek aan onze Inspiratiecampus in Wijchen. Daar kregen zij door een ‘ontdekkingstocht’ langs alle voorgestelde inrichtingsconcepten, inrichtingselementen, materialen en kleuren een duidelijk gevoel bij wat zij konden verwachten.

“Tijdens het bezoek aan jullie in Wijchen vonden wij vooral de variatie en de sfeer van de meubels erg leuk. Jullie gaven ons een goed beeld van hoe de school straks wordt ingericht met alle keuzevrijheid voor de leerlingen. Dat was echt heel tof!”

Abel en Indy, Leerlingen uit beoordelingscommissie Rodenburg-College

Duurzaamheid

In het inrichtingsontwerp en de gekozen meubels heeft het team van Eromesmarko zoals altijd veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Waar mogelijk kozen we voor circulaire producten, zoals de Wybelt die op veel plaatsen in de school terugkomt. De stoelen op het leerplein en andere plekken zijn van 70% gerecyclede kunststof en in de (recyclebare) coupébanken kreeg oud plaatmateriaal van tafels een tweede leven.

Het resultaat

Het resultaat van deze mooie opdracht is een modern ingerichte middelbare school, waar leerlingen zich veilig en thuis voelen. De grote vide in het hart van het gebouw is ingericht met gezellige Domu’s en planten-/boombakken, die eenvoudig te verplaatsen zijn om van de pauzeruimte een theater of feestzaal te maken. De school oogt ondanks de grote omvang gezellig en overzichtelijk en de inrichting vormt een geheel met de transparante, uitnodigende architectuur van het gebouw.

a fair furniture company