Eromesmarko maakt toekomstgericht onderwijs mogelijk
Achtergrond
Het Technasium is een havo- en vwo-opleiding voor leerlingen met een brede interesse voor techniek: van gamedesign tot geneeskunde en van ontwerpen tot onderzoeken. Onder de technasia in Nederland is het Keizer Karel College een gerenommeerde speler. Met de uitbreiding van het bestaande schoolgebouw in 2021 – 2022, heeft de Technasium-afdeling van het Keizer Karel College een volledig nieuwe huisvesting gekregen. Aan Eromesmarko de eer ‘het mooiste technasium van Nederland’ te helpen realiseren.
De opdracht
Toekomstgericht onderwijs: dat is waar het Keizer Karel College voor staat. De opdracht voor het prestigieuze Technasium bestond uit het verzorgen van een passende inrichting van twee lokalen, een designlab en een overlegruimte. De opdracht was onderdeel van een grotere aanbesteding met vier percelen, waarbij Eromesmarko werd geselecteerd om ook de andere onderdelen – de docentenkamer, administratieve ruimtes en diverse leerlingruimtes waaronder de aula – in te richten.
De aanpak
Eromesmarko presenteerde een inrichtingsplan met ‘niet-schoolse’ ruimtes voor de werkvormen die horen bij het Technasium: overleggen, brainstormen, ontwerpen, presenteren, evalueren, instructie, digitale werkvormen, etc.. Als extra eyecatcher ontwierp onze interieurarchitect een presentatiekast, gemaakt van enorme letters ‘T E C H’, in de kleuren van het Technasium-logo. In goed overleg met de technatoren kwamen we tot een kleurrijke, inspirerende inrichting waarmee Keizer Karel Technasium absoluut naar een volgend niveau is gebracht. De kruisbestuiving in expertise die ontstond tussen ons team en het team van KKC kwam het resultaat zeker ten goede.
Resultaat
Het nieuwe Keizer Karel College Technasium is een aaneengeschakelde ruimte geworden die leerlingen uitnodigt alles uit het Technasium-onderwijs te halen. Voor elke activiteit, voor elke fase van de opdracht is er een herkenbare plek. Er zijn grote, hoge werktafels in het Atelier om samen te werken en te onderzoeken, brainstormen kan in de coupé-opstelling van de Denktank, instructie of presentatie bij de modulaire zitelementen in de Arena, schetsen en ontwerpen in het Designlab, audiovisuele producties maken bij het green screen. Leerlingen en docenten zijn zeer enthousiast over het resultaat en geven aan dat het voor hen met de nieuwe inrichting ‘logisch, als een natuurlijk flow’ voelt om de diverse stadia van een project te doorlopen.