Gedurfde keuzes met een prachtig resultaat

Zuider Gymnasium, Rotterdam

Gedurfde keuzes met een prachtig resultaat

Van monumentaal ziekenhuis tot modern schoolgebouw

Voor de huisvesting van het eerste categorale gymnasium van Rotterdam-Zuid transformeerde Molenaar & Co architecten het Poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis in Rotterdam tot het (prijswinnende) Zuider Gymnasium. Eromesmarko tekende voor de het grootste deel van de inrichting – onder meer theorielokalen, auditorium, atrium en kantoren.

Vragen over dit project?
bellen+31 (0) 247 502 300 belleninfo@eromesmarko.nl

De opdracht

Voor dit unieke project werden wij geselecteerd voor de inrichting van het grootste deel van de ruimtes. De opdrachtgever stond open voor een ‘anders-dan-anders’ ontwerp en voor Eromesmarko was het een uitdaging te werken met zo’n bijzonder monumentaal pand en het geweldige verbouwingsontwerp van Molenaar & Co architecten als basis.

De aanpak

Vanzelfsprekend verdiepten wij ons in de visie en methoden van de school. Daarnaast was het verbouwingsontwerp van de architect een belangrijke leidraad voor de inrichting. De interieurarchitect van Eromesmarko maakte een inrichtingsplan voor de diverse ruimtes, waarin rust, vrijheid en zelfstandigheid belangrijke thema’s waren. De opdrachtgever kwam met een afvaardiging naar onze Inspiratiecampus in Wijchen, wat onder meer resulteerde in een ‘gewaagde’ beslissing: alle geplande standaard leerlingtafels in de theorielokalen werden vervangen door Flexi 90 driehoekstafels met rolpoot. Een keuze die consequenties heeft voor de manier van lesgeven en laat zien dat de opdrachtgever het onderwijs durft te vernieuwen.

Duurzaamheid

Circulair inrichten staat bij Eromesmarko centraal. We kiezen per project voor hergebruik van bestaand meubilair, of voor de inzet van nieuw circulair meubilair. Bij het Zuider Gymnasium zijn de Eromesmarko Finn stoelen en Honey elementen daar een goed voorbeeld van. We produceren duurzaam met materialen van leveranciers dichtbij huis en werken zoveel mogelijk met gerecyclede materialen.

Het resultaat

Het Zuider Gymnasium ging voor een niet-traditionele inrichting. De school koos onder meer voor Flexi 90 driehoekstafels en DeKring-elementen in de theorielokalen en op de gangen zelfstandige werk- en chillplekken met gestoffeerde Low Seat loungebanken. Deze ‘kantoorachtige’ en vooruitstrevende uitstraling past goed bij de school en haar populatie van gymnasiasten. In het gebouw zijn nog veel elementen uit het ziekenhuisverleden terug te vinden en ook wij speelden daarop in met een wachtmeubel in de centrale hal. Het meubel bestaat uit twee zitniveaus die samen een typerend rood kruis vormen. Het schoolbestuur gaf aan dat onze manier van werken hen erg aansprak: heldere presentaties, de juiste producten, inspiratie in de Inspiratiecampus in Wijchen en goede communicatie.

a fair furniture company