Vlasdraad als grondstof voor nieuwe kolompoot
Bij Eromesmarko zijn we altijd op zoek naar grondstoffen met een nóg hogere circulaire waarde en een nóg lagere impact op het milieu. Zo introduceerden we enkele jaren terug het circulaire materiaal ‘Hemp’, bestaand uit hennep dat we zelf telen en biohars. Dit biologische, 100% circulaire materiaal werd in 2021 uitgeroepen tot ‘Renewable Material of the Year’. Nu introduceren we een nieuw circulair materiaal dat eveneens geheel biobased, bio-afbreekbaar en eindeloos herbruikbaar is: Flax.
Vlas als supergrondstof
De naam ‘Flax’ zegt het al; de belangrijkste grondstof van dit materiaal is vlas. Vlas en hennep worden vaak met elkaar vergeleken en er zijn dan ook veel overeenkomsten. Beide gewassen zijn enorm sterk, groeien in de regio en zijn snelgroeiend, zodat ze binnen een aantal maanden na het zaaien al geoogst kunnen worden. Uiterlijk lijken de planten dan weer totaal niet op elkaar; waar hennep met gemak 3-4 meter hoog wordt is vlas een klein en tenger plantje met fijne blauwpaarse bloemetjes van ongeveer 50 cm hoog. Vlas wordt al meer dan 6.000 jaar gebruikt voor het maken van linnen en de zaden staan tegenwoordig ook bekend als superfood, maar wij zien vlas vooral als supergrondstof!
Wij gebruiken de vlasvezel als grondstof in eerste instantie voor een hoge en lage kolompoot voor tafels uit onze nieuwe Flax-tafelserie. Het uiteindelijke materiaal is volledig plantaardig, biologisch én recyclebaar na gebruik, maar hoe maken we van een klein plantje een robuuste kolompoot voor een tafel die tegen een stootje moet kunnen?
Roten, zwingelen, spinnen en wikkelen
Vlas wordt rond maart/april ingezaaid, waarna je de blauwpaarse bloemen rond eind juni in het veld ziet staan. Halverwege juli wordt de plant machinaal met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel over te houden. Vervolgens wordt de ‘getrokken’ plant op het land gelegd om te roten. Hierbij wordt de plant aan water blootgesteld zodat de vezels vrijkomen. Het gerote vlas wordt machinaal gezwingeld, wat betekend dat het hout uit de vezel wordt verwijderd. Nu hebben de vezels de vorm van grote ronde balen die je op het land kan zien liggen. Vervolgens wordt het vlas gesponnen op kammachines met steeds fijnere naalden, zodat de vezels steeds fijner worden gescheiden. Hierna worden de vezels opgepakt en kruislings op een spreider gelegd. Zo ontstaat een gekamd linnen lint. Vervolgens worden ze om een kern gespannen tot de vlasdraad op een rol. (tekst gaat onder onder de foto’s)