Aan de wieg van het tweede leven

Second Life

Vroeger werd meubilair na gebruik vaak weggegooid (‘cradle-to-grave’). Gelukkig is tegenwoordig ‘cradle-to-cradle’, waarbij het oude product weer leidt tot de creatie van een nieuw product, de standaard. Maar ook binnen deze ideologie bestaan er verschillende opties die een andere circulaire waarde vertegenwoordigen. Hieronder bespreken we de mogelijkheden voor het geven van een tweede leven aan je oude meubilair, op volgorde van de meest tot de minst circulaire optie.

Functie elders

Herplaatsing

Verkeert het meubilair nog in prima staat, maar is het ergens niet meer gewenst omdat het bijvoorbeeld niet meer aansluit op de gewenste uitstraling van de ruimte? Dan is 1-op-1-herinzet, al dan niet na het uitvoeren van kleine reparaties, de meest circulaire optie. Dit kan plaatsvinden in hetzelfde gebouw, elders binnen jouw organisatie of bij een andere (onderwijs)instelling. Doordat wij dagelijks werken aan circulaire inrichtingen, weten we altijd of het meubilair elders opnieuw ingezet kan worden. In het meest optimale geval kunnen we het bestaande meubilair op dezelfde dag verhuizen van de oude naar de nieuwe locatie, zodat er bij het vinden van de nieuwe bestemming een minimale uitstoot gemoeid is. Als er niet direct een nieuwe locatie beschikbaar is kunnen we het meubilair echter ook opslaan in een van onze circulaire centra.

Kleine ingrepen, groots resultaat

Revitalisatie

Als meubelen technisch nog in orde zijn maar enigszins versleten of gedateerd, biedt revitalisatie vaak de perfecte oplossing. Door middel van kleine ingrepen met een minimale milieubelasting krijgen we het dan weer helemaal bij de tijd. Voorbeelden van aanpassingen die we, wanneer mogelijk op locatie, kunnen doorvoeren zijn het vervangen van tafelbladen, stoelzittingen en rugleuningen, stoelkuipen, pootdoppen en gasveren. Ook het opnieuw bekleden van gestoffeerde elementen en het opnieuw poedercoaten van frames doen we volledig in eigen beheer. Zo gaan je meubelen weer jaren mee zonder tot nieuwe aanschaf over te hoeven gaan! Daarnaast kunnen we bij dit proces nieuwe functionaliteiten toevoegen, zoals het (elektrisch) hoogteverstelbaar maken van bureaus of het toevoegen van stroompunten. Dit doen we niet alleen voor ons eigen meubilair, maar ook voor dat van andere meubelleveranciers. Zo ontzorgen wij je volledig met al je meubilair, ongeacht merk, model of uitvoering.

Reïncarnatie

Herfabricage of herbestemming

Als bestaande meubelen niet meer in hun geheel herbruikbaar zijn, analyseren we alle losse componenten apart. Vaak vinden we voor deze onderdelen dan nog nieuwe bestemmingen, bijvoorbeeld een oud stoelframe of tafelonderstel dat na herfabricage in een nieuwe stoel of tafel terugkomt. Daarmee verminderen we onze behoefte aan nieuwe grondstoffen. In sommige gevallen (herbestemming) krijgen de componenten een nieuw leven in een meubel met een compleet andere functie. Denk aan de ombouw van een kast die zijn leven vervolgt als onderdeel van een belcel of oude tafelbladen die we hergebruiken in de houten frames van onze treinbanken en poefjes.

‘Nieuw’ meubilair met een goed verhaal

Tweedehands

Natuurlijk bieden we de bovenstaande opties niet alleen in combinatie met het retournemen van gebruikt meubilair. Als je enkel op zoek bent naar nieuw meubilair, bestaat ook de mogelijkheid tot aanschaf van meubilair dat ergens anders is ingenomen, al dan niet na reparatie, revitalisatie, revisie of herbestemming. Deze producten herken je aan onze 2-LIFE-sticker. Deze geeft aan dat het een circulair verantwoord meubel betreft én biedt door middel van een QR-code meer informatie over het meubel en de totstandkoming ervan. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar beschik je ook over ‘nieuw’ meubilair met een bijzonder verhaal.

Afval bestaat niet

Recycling

Pas als alle bovenstaande opties niet haalbaar zijn wijken we uit naar recycling van alle losse componenten. Hiervoor beschikken we per materiaalsoort over een verwerkingsmethode die het maximale rendement biedt. Zo wordt staal hergebruikt voor onze circulaire woonaccessoires van Zooi of tot blokken geperst, omgesmolten en tot nieuwe constructiedelen van onze circulaire Loft-tafels gegoten. Het reststaal dat we zelf niet kunnen hergebruiken leveren we terug aan onze staalleveranciers. Niet herbruikbaar resthout wordt versnipperd tot een fijn zaagsel waarvan nieuw spaanplaat gemaakt wordt. Momenteel onderzoeken we ook hoe we zaagsel uit onze zagerij in combinatie met biologisch afbreekbare lijm één-op-één kunnen hergebruiken in nieuwe producten. Oud textiel wordt, samen met stofresten uit onze stoffeerderij, vervezeld om te verwerken tot vilt. Dit vilt persen we tot Re-felt matten, die we als akoestisch vulmateriaal gebruiken in onze scheidingswanden en belcellen. Oud kunststof wordt ook geshred en gegoten of geperst tot nieuwe grondstoffen. Het 100% geregenereerde PP (polypropyleen) gebruiken we als nieuwe grondstof voor onze Finn-stoelen, Wybelt-krukken, Honey en Level-lades. Gerecycled PET gebruiken we voor onder meer de Felt-stoel. Zo hebben we voor ieder materiaal een zo circulair mogelijke verwerkingsmethode en hoeven we niets weg te gooien; afval bestaat bij ons dus niet.

<<< Terug naar hoofdpagina                                                                            Ga verder naar nieuw circulair >>>

Vragen? Vraag het onze experts
a fair furniture company