Meer weten? Neem contact op!

Maatschappelijk verantwoord

Een duurzame keuze

Als makers nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. De keuzes die wij maken, de grondstoffen en materialen die wij gebruiken, de manier waarop wij produceren: het heeft allemaal invloed op de wereld om ons heen. En dus op de toekomst van de kleuters die nu zitten op de stoeltjes die wij maken. Daarom ligt onze focus al jarenlang op het bevorderen van een circulaire economie.

Wat dat voor ons betekent, lees je hieronder.

Ontwerp: een lang leven en recyclen

Uitgangspunt bij al onze ontwerpen is een gunstige levenscyclusanalyse (lca) oftewel: zo min mogelijk milieubelasting van grondstof tot afval. We ontwerpen met een minimum aan materialen die 100% recyclebaar, eenvoudig te scheiden, oneindig herbruikbaar of onschadelijk af te breken zijn. Steeds vaker verwerken we gerecyclede en biobased grondstoffen in onze ontwerpen. Zo hebben bijvoorbeeld onze populaire Loft-tafels frames van afvalstaal en poten van resthout, en zijn zitting en rug van onze Volta en Delta stoelen gemaakt met een bio-composiet van suikerbieten en mais, versterkt met jute.

Productie: milieuvriendelijk materiaal, afval- en energiebesparend

Onze fabrieken zijn ingericht om duurzaam te produceren; onze productielocatie in Wijchen behoort zelfs tot de duurzaamste fabrieken in Nederland. We maken onze meubels volledig in Nederland en werken zoveel mogelijk met milieuvriendelijke materialen, grondstoffen en productiemiddelen. Ondanks de jaarlijkse groei hebben we ons energieverbruik en de hoeveelheid afval nog elk jaar kunnen verminderen. Praktisch al het staalafval uit onze fabriek gebruiken we als grondstof voor circulaire woonaccessoires onder de merknaam ZOOI. Restjes uit onze stoffeerderij en stof van retourgenomen meubels komen terug in akoestische wanden en verpakkingsdekens.

Transport: slimme logistiek in eigen beheer

De logistiek houden we in eigen beheer zodat we ook hier alle mogelijkheden benutten om duurzaam te werken. Met de inzet van milieuvriendelijke lange vrachtcombinaties en een slim logistiek systeem, verminderen we brandstofverbruik en uitstoot met wel 50%. Daarbij werken we met 100% duurzame verpakkingsmaterialen.

Inrichtingsadvies: de beste keuzes voor de toekomst
Omdat wij zelf duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, geven wij onze klanten graag toekomstbestendige adviezen. We kijken bij de inrichting van een onderwijsomgeving altijd of we bestaand meubilair kunnen hergebruiken en adviseren over slim gebruik, schoonmaak en onderhoud van onze producten. Zelf onderzoeken en bepalen welke inrichting het meest duurzaam is voor jullie situatie kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld met de onafhankelijke tool van INSIDE/INSIDE.

Hergebruik: ‘afgedankt’ = waardevol

Jullie oude meubilair zien wij niet als afval. Is het technisch nog in orde? Dan zorgen we voor een goede herbestemming. Afgedankt meubilair knappen we op, of we gebruiken het materiaal als grondstof in andere producten. We laten ons hierbij inspireren door de Sustainable Development Goals van de VN. Ook onze eigen producten nemen wij na een lange levensduur weer terug voor hergebruik.

Initiatieven: samen voor meer circulariteit
In 2030 willen wij geen afval meer uit onze fabrieken en alleen nog grondstoffen gebruiken die 100% recyclebaar of bio-afbreekbaar zijn. Die mooie ambitie bereiken wij door de krachten te bundelen met andere bewuste meubelproducenten. Samen ontdekken wij de mogelijkheden van de circulaire economie via ons onderzoeksplatform Green Furniture Circle. Organisaties en (studenten van) onderwijsinstellingen nodigen wij van harte uit mee te denken over duurzaamheidsvraagstukken.

Duurzame woonaccessoires

Zooi

Een 100% Nederlands merk op het gebied van accessoires, gemaakt van restmateriaal, dat is Zooi! De producten worden in Nederland ontworpen en geproduceerd. Zooi wil op een duurzame manier sfeer creëren bij jou thuis of in jouw werkomgeving, door middel van Nederlands geproduceerd interieur design. Zooi maakt van restmateriaal uit onze fabrieken mooie accessoires voor de woon- en werkomgeving. Het is een van de duurzame initiatieven waarmee we afval reduceren en bewust bezig zijn met een betere wereld. Mooie spullen met een verhaal, daar gaat het om bij Zooi.

Zooi
a fair furniture company